info@cntkings.ee

Sparare köper efter kursslakten i Sinch

SBB fortsätter att vara den mest nettoköpta aktien bland Nordnets kunder i juli. Men turbulensen i Sinch gör att molnkommunikationsbolaget slår sig in högt i köptoppen.

– Kursslakten i den tidigare tillväxtstjärnan Sinch får spararna att se rea-skyltar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Julibörsen visade på en del ljusglimtar jämfört med mörka juni.

– Rapporterna för andra kvartalet var generellt sett över förväntan – än syns inga tecken på sämre konjunktur i verkstadsbolagens rapporter, konstaterar Frida Bratt.

Turbulensen i molnkommunikationsbolaget Sinch fick stor uppmärksamhet i juli.

– Sinch har varit en tillväxtstjärna och förvärvsmaskin i en stekhet bransch. I juli blev krisen uppenbar, med såväl kritik från en blankarfirma för uppblåsta intäkter, vinstvarning, sparpaket och en vd som fick gå på dagen. Spararna är dock till synes övertygade om att bolaget kommer komma på fötter; det har storköpts i kurskollapsen, säger Frida Bratt.

Även SAS köps i juli.

– En strejk mitt i en pågående räddningsaktion gjorde en redan usel kursutveckling för SAS än värre. Det fick dock privatsparare att vilja chansa genom att bottenfiska i aktien i juli. Men för att SAS ska vändas krävs att ledningen inte bara lyckas rädda bolaget, utan också att man lyckas ge svar på frågan vad SAS ska vara i framtiden, säger Frida Bratt.

På säljlistan trängs flera teknikaktier, däribland flera amerikanska, så som Netflix.

 – En hel del investerare är rädda att den prenumerationsmodell som Netflix står för riskerar att få sig en törn när hushåll tvingas dra ned på sina utgifter, säger Frida Bratt.

En annan aktie på säljlistan är AMC.

– Vi ser hur sparare nu gör sig av med de så kallade ”meme-aktierna”, som man köpte på sig under Reddit-hajpen i början av 2021, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i juli:

Mest köptaMest sålda
SBBHemnet
InvestorNetflix
SinchAMC Entertainment
CastellumTwitter
SASIPC
VolvoPowercell
Orrön Energy (fd. Lundin Energy)Zalando
SwedbankStillfront
EricssonRoblox
SSABPandox

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *