info@cntkings.ee

En miljon svenskar tycker ekonomisk trygghet är viktigare än gränslös kärlek

Gränslös kärlek är viktigare än ekonomisk trygghet, eller? Faktum är att många svenskar tycker precis tvärtom – det visar en Novus-undersökning från Nordax Bank. “Romantikern i oss får helt enkelt kliva åt sidan när lågkonjunkturen slår till”, säger Hanna Belander, marknadschef på Nordax Bank.

Drygt hälften av alla vuxna i Sverige, 58 procent, lever tillsammans med en partner enligt statistik från SCB. Ungefär en miljon av dessa tycker det är viktigare att deras partner inte sätter dem i ekonomisk knipa än att partnern älskar dem gränslöst – kvinnor (34 procent) anser detta i högre utsträckning än män (23 procent). David Waskuri, psykolog på Sveapsykologerna, menar att ekonomi är en viktig faktor för att känna trygghet i en relation. 

Det är väldigt olika vad man prioriterar mest i en relation. För vissa är intimitet, lust, passion och romantik det viktigaste, för andra är det viktigare att ha en stabil och ekonomiskt trygg tillvaro för hela familjen och att ens barn kan gå på både ishockey och fotboll. Det är såklart fint om relationen grundar sig på gränslös kärlek, men jag förstår alla de personer som värdesätter ekonomiskt trygghet högst. Har man haft en uppväxt där man fått vända på varje krona kan pengar vara en stor trigger som väcker jobbiga minnen från barndomen. För att undvika att återuppleva dessa svåra händelser väljer man helt enkelt trygga ekonomiska partners, säger David Waskuri, psykolog på Sveapsykologerna. 

Otrohet i ett förhållande är sällan accepterat, men det behöver inte bara involvera sex eller känslor; det kan också vara ekonomiskt. Var sjätte svensk (16 procent) tycker att ekonomisk otrohet, exempelvis stora spel- eller kreditkortsskulder som ens partner hemlighåller eller att ens partner ljuger om stora inköp, är värre än sexuell eller romantisk otrohet. Framförallt kvinnor (18 procent) tycker att ekonomisk otrohet skulle vara värre att upptäcka än sexuell otrohet (62 procent). Män (72 procent) tycker däremot i högre utsträckning att sexuell otrohet är värre. 

Att kunna lita på sin partner när det gäller pengar är så klart oerhört viktigt. Upptäcker man till exempel att ens partner har nallat från det gemensamma sparkontot och spelat bort pengarna är det såklart ett enormt svek. Jag tycker inte att det är ett dugg förvånande att fler kvinnor anser att ekonomisk otrohet är värst. Tyvärr är kvinnors situation generellt känsligare eftersom de oftast har sämre ekonomiska förutsättningar. Och nu, med den negativa ekonomiska utvecklingen tror jag att fler kvinnor kommer att prioritera ekonomisk trygghet framför kärlek och romantik. Exempelvis kanske man väljer att stanna kvar i en dålig relation bara för att det är tryggare rent ekonomiskt, säger Hanna Belander, marknadschef på Nordax Bank.  

Så pratar du ekonomi med din partner

Var engagerad och involverad i den gemensamma ekonomin 
Det är vanligt att den ena parten i relationen är mer intresserad av ekonomi än den andra och därför ansvarar för många av de ekonomiska uppgifterna, som att betala fakturor, förhandla om räntor och sköta det gemensamma sparkontot. Du kanske tycker att det är bekvämt att din partner tar hand om de ekonomiska angelägenheterna, men om du överlämnar all kontroll finns det en risk att din partner använder era gemensamma pengar till saker som du inte är medveten om.

Sätt riktlinjer för stora inköp
Våga sätt krav på din partner och be om att få vara involverad i alla stora ekonomiska beslut som rör den gemensamma ekonomin. En bra idé är att komma överens om några ekonomiska riktlinjer, exempelvis att alla inköp som är över en viss summa måste göras eller ta beslut om tillsammans. 

Prata om pengar i relationen 
Prata gärna öppet om pengar i relationen och ställ frågor till varandra om hur man ser på pengar och hushållsekonomi. Vad har din partner för ekonomiskt bagage? Är hen en slösare eller en sparare? Hur viktigt är det att lägga pengar på fritidsintressen och liknande? Genom att prata om dessa frågor får man en större förståelse för hur ens partner resonerar kring ekonomi.Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden, samt hur jämställdhet påverkar svenskarnas boendesituation och relationer. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4704 intervjuer mellan den 2:a och 20:e februari 2023 i åldrarna 18 till 65 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *