info@cntkings.ee

”Du har en skuld att betala” – decembers vanligaste ämnesrad i utpressningsmail

Det är ingen nyhet att cyberkriminella är anpassningsbara och otroligt snabba på att förändra sina tillvägagångssätt och metoder. Det vet såväl IT-team, cybersäkerhetsleverantörer som många ur den breda allmänheten. Trend Micros senaste Fast Facts-rapport, som sammanfattar december 2021, ger tydliga exempel på hur anpassningsbara cyberkriminella är, genom att kartlägga de vanligaste ämnesraderna till skadliga mail.

Rädslor och aktuella händelser återspeglas i nätfiske och bedrägeriförsök

Under slutet av förra året klättrade ämnesraden ”Du har en skuld att betala” från plats nummer sex i november, till första plats i december för epost innehållande försök till nätfiske eller andra typer av bedrägerier. December är en ekonomiskt ansträngd månad för många, vilket gör just epost med ekonomiskt riktade uppmaningar mer effektiva. Det är även en period då vi gör väldigt många köp inför högtiderna, samtidigt som många har det tidsmässigt stressigt vilket ytterligare sänker tröskeln för cyberkriminella att lyckas med ett attackförsök.

Under november var det i stället hot om läckt data och systemövertagande det vanligast förekommande hotet i ämnesraden. Hur cyberkriminella uttrycker sig vid denna typ av attackförsök är samtidigt en bra indikation på vad som oroar människor mest online. På topplistan finns förutom hot om uteblivna betalningar även hot om att generande data läckt eller stulits, att dator eller telefon hackats, eller påminnelser som kräver snabba åtgärder. Det speglar människors rädsla att hackas, bli av med privata data, samt att glömma bort och misslyckas med saker.

Sveriges transportsektor mer utsatt för cyberhot än hos nordiska grannländer

Pandemins avtryck på cyberlandskapet var fortsatt synligt under 2021. Den globala hotbilden mot sjukvården var under december fortsatt stor men något lägre än tidigare under året. Under årets andra hälft var i stället VD-bedrägerier åter på frammarsch. Det totala antalet blockerade VD-bedrägerier ökade med 5,4 procent i december, och nådde då den högsta nivån för 2021, nästan fyra gånger högre än motsvarande siffra i januari.

Transportsektorn var den sektor i Sverige som var mest utsatt för cyberhot i december. Detta tätt följt av teknikbranschen och på tredje plats återfanns sjukvården och tillverkningsindustrin. Något som sticker ut jämfört med Norge och Danmark är att hotbilden mot stat och myndigheter är högre där än i Sverige. Även energisektorn och utbildningsväsendet är mer utsatt för cyberattacker i andra nordiska länder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *