info@cntkings.ee

Hitta Lån

Hitta rätt lån i djungeln

Att låna pengar är något som de flesta av oss gör under något skede i livet. Det talas ofta om banklån, villkor och olika räntor. Men trots att det är så vanligt att låna pengar, kan det vara svårt att veta exakt vad det innebär och vilket lån som är bäst för just dig och din situation när den dagen kommer då du ska ansöka om ditt första banklån. Här nedan tar vi upp några av de vanligaste banklånen och vad dessa innebär.

Privatlån

Ett privatlån kan också kallas för konsumtionslån eller blancolån är ett lån där pengarna är avsedda för att användas, alltså konsumeras. Det är inte nödvändigt att redogöra för vad pengarna ska användas till och många använder sig av privatlån till exempel då de ska på en dyrare resa eller investera i en dyrare sak för framtiden. Då du lyfter ett privatlån lämnas ingenting som säkerhet till banken och därför blir räntan också ofta högre än på andra lån. De flesta banker ger privatlån upp till 600 000 kronor, men belopp, ränta och löptid kan variera stort.

Bolån

Då du ska köpa hus eller lägenhet ansöker du om ett bolån för att finansiera största delen av köpet. Ett bolån innebär att banken får den belånade delen av bostaden som säkerhet och kan därför erbjuda en lägre ränta över en längre tid. Det betyder dock också att banken kan ta över bostaden om du inte har råd att betala tillbaka lånet  Det är möjligt att få ett bolån på upp till 85 % av lägenhetens eller husets värde och resten måste du lägga in som kontantinsats. Alternativt kan du lyfta ett privatlån med högre ränta för den resterande summan. Bolånet kan också användas för renoveringar och är ett av de vanligaste lånen som finns.

Billån

Billån fungerar på liknande sätt som bolån där du kan låna pengar för att köpa en bil genom att låta banken ha bilen som säkerhet. Precis som med bostaden blir det banken som övertar bilen om du inte kan betala tillbaka lånet. Dock förlorar bilar sitt värde snabbare än bostäder så löptiden på ett billån brukar vara kortare än det på ett bolån. Oftast kan banken bevilja ett lån på upp till 80 % av bilens värde och resten måste du spara ihop till själv, eller ta ett privatlån till en högre ränta.

Snabblån

Snabblån är ett samlingsnamn för lån som du kan få snabbt, exempelvis genom SMS eller internet. De kan också kallas för högkostnadskrediter om de har en ränteprocent på över 30 %. Dessa är ofta för mindre belopp, beviljas direkt och ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Lånen har ofta en väldigt hög ränta och dessutom tillkommer en avgift då du tar ut lånet. Dessa lån är en kortsiktig lösning som riskerar att bli väldigt dyr om du inte kan betala tillbaka lånen i tid.

Vilket lån är bäst för dig?

Att välja lån handlar alltså om att anpassa lånet till din situation, det vill säga vad det är du vill köpa och om du kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Det kan tänkas lockande att ta lån, speciellt privatlån och snabblån men kom ihåg att pengarna alltid ska betalas tillbaka förr eller senare, med ränta!