info@cntkings.ee

Hur fungerar det att ta ett banklån?

Att ta ett banklån hör till vanligheterna i dag, oavsett om det handlar om ett bolån eller privatlån. De flesta av oss har någon form av lån där det första lånet för de flesta svenskar är ett så kallat CSN-lån, det vill säga ett lån för att finansiera studier. Oavsett hurdant lån det är du är på väg att ta, finns det vissa saker som gäller för alla lån och en rad saker som tåls att tänkas på.

Behöver du verkligen lånet?

Den första frågan som du ska fråga dig när då du är på väg att ta ett banklån är ifall du verkligen behöver lånet eller kan klara dig genom att spara ihop till summan. Om du väljer att du vill låna pengar, lönar det sig att noga räkna ut den exakta summan som du behöver. Eftersom du kommer att betala ränta på lånet, är det onödigt att låna en högre summa än du har behov för och därmed betala tillbaka mera åt banken i ränta då räntan räknas enligt lånets storlek. Det kan även vara en bra idé att räkna hur mycket du kan avstå av din lön varje månad och genom detta räkna ut ifall du har råd med lånet eller inte.

Vem får låna pengar?

För att få låna pengar måste du vara över 18 år gammal och ha en relativt god ekonomi. Banken kommer att göra en undersökning av din ekonomi före den beviljar din låneansökan. Speciellt tittar banken på om du har en stabil inkomst och inte har tidigare betalningsanmärkningar, det vill säga att du har missat tidigare betalningar. Banken har tillgång till dessa uppgifter genom en beställning av dina kredituppgifter som finns samlade i speciella system.

Vissa lån är lättare att få än vissa. För stora lån som för en bostad eller en bil krävs att du har sparat in en del till totalsumman själv innan du kan bli beviljad lånet. Dessutom krävs ofta att en annan person går i borgen för lånet, det vill säga lovar att betala tillbaka lånet om du inte lyckas med det. Studielån är oftast lättare att få och kräver inte ett tidigare sparkapital. Också SMS-lån och andra snabblån är lättare att få då tjänsterna inte gör liknande bakgrundskontroller som banken, men dessa kommer ofta med dyra avgifter och räntor. Det finns också banker som har gjort det lättare för låntagare med tidigare betalningsanmärkningar att lyfta lån.

Jämför lånevillkor

Alla banker har inte samma räntor och lånevillkor och därför lönar det sig alltid att jämföra olika banker då du tänker på att lyfta ett lån. Tidigare innebar det att skicka in låneansökningar till olika banker medan det i dag finns olika tjänster som automatiskt jämför olika banker för dig. Oftast är det bästa att välja det lån med lägst ränta, men kom ihåg att alltid noggrant läsa igenom alla villkor för lånet så att inte oväntade avgifter uppstår. Om du har flera lån kan det också vara möjligt att samla lån och krediter för att få en förmånligare ränta. På så sätt kan du städa upp din ekonomi för att få ännu bättre villkor på dina framtida lån!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *